Een gezonde, verantwoorde maaltijd hoeft niet duur te zijn

Smakelijk en portemonnee-vriendelijk koken via Stichting Knip

‘Nooit gedacht dat ik er nog zoveel van zou opsteken’. Bettina Zeegers* is deelneemster aan de Gezond en Goedkoop Koken-training van Stichting Knip. Samen met haar twee jonge kinderen woont Bettina net even buiten Emmen. Na haar scheiding moest ze financieel inleveren; het is soms moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. ‘Ik wil ondanks mijn beperkte budget toch een gezonde en verantwoorde maaltijd op tafel zetten’, vertelt Bettina. ‘Via deze kooktraining leer ik hoe ik dit voordelig kan doen’.

De gratis Gezond en Goedkoop Koken-training wordt door Stichting Knip gegeven als aanvulling op de gratis budgettrainingen die zij in diverse gemeenten geven. In de budgettraining komt ‘prijsbewust koken’ al aan de orde. Zo leren de cursisten te werken met een weekplanning. In de kooktraining gaat de coach hier verder op door.

Bettina is enthousiast: ‘We hebben een leuke, gemêleerde, groep van 11 personen, sommigen kennen elkaar al van de budgettraining. We leren niet alleen dat een gezonde maaltijd niet duur hoeft te zijn, maar krijgen ook veel informatie over vitamines en mineralen, snelle en langzame koolhydraten en de schijf van vijf. Echt super interessant’.

In zeven bijeenkomsten van twee uur worden de cursisten bijgepraat over gezond koken, het voorkomen van voedselverspilling en het koken met een beperkt budget. Maar het is niet alleen theorie wat de klok slaat. Natuurlijk wordt er ook flink geoefend in de praktijk! Tijdens de vier praktijklessen worden steeds twee gerechten bereid. Ook staat er een supermarkttour op het programma, waarbij de cursisten met een opdracht de winkel in gestuurd worden.  ‘Wat ik ook zo leuk vind is dat er veel ruimte is om elkaar tips te geven. Je leert altijd wat van de ervaring van een ander. Zo heb ik hele leuke ideetjes opgedaan voor een portemonnee-vriendelijke traktatie op de school van mijn kinderen. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal en achtergrond. In onze groep zit bijvoorbeeld een cursist die zoals hij zelf zei nog geen ei kon bakken; het is mooi om te zien hoeveel hij opgestoken heeft van de training. En vooral het plezier dat hij eraan beleeft!’, lacht Bettina.

Wil je eens kijken hoe het er bij zo’n kooktraining aan toe gaat?
Kom dan naar de open dag op vrijdag 19 oktober a.s. in wijkcentrum Angelslo aan de Statenweg in Emmen.
Stichting Knip geeft daar een doorlopende kookdemo van 10:00 tot 14:00 uur.
Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de open dag meer informatie te krijgen over de budgettrainingen van Stichting Knip.
Je bent welkom!

*Bettina Zeegers is een gefingeerde naam