Stichting Knip

De tussentijdse tip van Knip!

HET PRETBUDGET

Consuminderen, bezuinigen, de hand op de knip of de schaar erin. Iedereen heeft zo zijn omschrijving om, al dan niet tijdelijk, minder geld uit te geven. Soms doe je dat omdat je het zelf graag wilt, in andere situaties omdat je ertoe gedwongen wordt.

Door Cick Geers

Wat wij in onze budgettrainingen vaak horen is dat cursisten als eerste gaan snijden in de leuke dingen van het leven. ‘Toen ik het rustiger aan moest doen met mijn geld, ging ik niet meer naar de bioscoop’, ‘ik heb direct mijn abonnement op de krant opgezegd’, ‘een glaasje wijn op een terras? Daar heb ik geen geld meer voor’: zomaar wat uitspraken van cursisten die werden geconfronteerd met een minder goed gevulde portemonnee. Misschien niet zo vreemd is dat we dan ook horen dat mensen het leven zelf ook minder leuk gaan vinden. ’Al het geld gaat op aan vaste lasten en er blijft nauwelijks wat over om iets gezelligs van te doen’, zijn woorden die we vaak horen in de training.

Volgens onze budgetcoaches zit de crux in het woord ‘nauwelijks’, want dat betekent dat er toch ‘iets’ overblijft. ‘Al hou je per week maar 1 euro over van je weekbudget, of vijftig cent desnoods, leg het apart’, is het advies van budgetcoach Pauline van Smoorenburg. ‘Probeer in eerste instantie in je begroting een bedrag op te nemen voor af en toe iets leuks in het leven. Ik noem dat het ‘pretbudget’. Je budgetteert voor huur, energie, kleding e.d., probeer ook de extraatjes te budgetteren. Wanneer dat echt niet kan (bijvoorbeeld wanneer je in de schuldsanering leeft van weekgeld of in andere bijzondere situaties) zou ik je willen aanraden om ieder dubbeltje dat je toch weet over te houden apart te leggen. Niemand houdt het vol om nooit eens iets leuks te kunnen doen. Op deze manier spaar je toch iets, waardoor je misschien wel dat ijsje kunt gaan eten op een warme zomerdag. Niet iedere week waarschijnlijk, maar het kan wel een keertje’.

Veel cursisten hebben het geprobeerd en zijn enthousiast. ‘Van het apart gelegde geld dat ik na de boodschappen overhield, konden we na een maand toch een keer met zijn tweeën naar de bios’, vertelt Hennie. Zij leeft van de bijstand en kon de eindjes soms moeilijk aan elkaar knopen. ‘Ik zet 30 euro per maand opzij voor de stedentrip die mijn man en ik ieder jaar plannen’, vertelt cursist Els. Zij en haar man hebben een inkomen net boven modaal.

‘Wat voor een inkomen je ook hebt, voor iedereen is het goed om een pretbudget te maken. Niet alleen omdat je dan bewuster met geld omgaat, maar ook omdat je echt voor wat leuks aan het sparen bent. Een beetje voorpret, zeg maar. En een soort garantie dat je dat leuke uitje toch kunt gaan doen op termijn. Je hebt er immers geld voor opzij gezet’.

Meer informatie nodig?

Heb je een vraag over de stichting en over de training neem dan contact met ons op.
Marga Plas
marga@stichtingknip.nl

 

Contactformulier